Het Spoor

Toen mijn broer net dood was heb ik erover nagedacht om hem als prop te gebruiken. Het Engelse woord: prop. Hij zou de ideale luistert-altijd zijn. Dat was de reden om aan hem te schrijven, maar ik had dat niet door, dacht dat ik aan hem wilde schrijven. (Ik dacht dat het een boek zou worden, ik noemde het ‘Post’.)
Omdat ik wilde schrijven aan iemand die niet mij was, maar ook niet echt een ander. Gewoon, je weet wel; de persoon voor wie dat schrijven was bedoeld, alsof zo iemand bestaat. Nee – alsof de garantie van zo iemand bestaat. Ik dacht niet aan hem; aan wat hij wilde weten, horen, waar hij was. Ik dacht aan mijzelf. Ik wilde hem gebruiken als oor, alleen als oor. Als oog, een oog dat letters leest: het is gezien.

Zo kun je ook met de mensen in je leven omgaan. Zo kan ik de vriendin in Engeland mailen en zo mailt zij mij terug. Zo kun je gesprekken voeren, zelfs als je naast elkaar zit kan het nog.

Dit schrijf ik nu en zal niet online komen te staan. Toch is het ook niet een deel van mijn dagboek. Ik praat niet tegen mijzelf, dat weet ik omdat ik nadenk terwijl ik typ. Ik componeer. Min of meer. Ik probeer iets te maken, in plaats van iets kwijt te raken.

Het is nieuw dat ik het niet meteen online zet, ik moet wennen aan mensen die het niet meteen lezen, beluisteren. Al eerder wilde ik mezelf daar weghalen en nu heb ik het gedaan, met hetzelfde gevoel van spijt waardoor ik het toen terugdraaide. Of – hetzelfde? Het is eerder een gevoel van verdriet. Dat zegt genoeg, misschien? Een oud, vertrouwd gevoel van eenzaamheid.

Eenzaamheid, dat is precies de bedoeling.

Nu gaat het al mis, nu ga ik toch voor mezelf schrijven.

De angst, de afgrond: niet weten welke kant op lopen, zomaar wat doen. Maar in mijn ervaring bestaat dat ‘zomaar’ niet: er is altijd een geur die je volgt, die je achterna loopt, terwijl je een spoor voor het eerst in de aarde slijt – jouw spoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s