De rozentuin

Ik zag deze dagen op internet een statistiekje van de armoedige wijken in Nederland waar de meeste alleenstaande moeders woonden. Mijne, ‘Bloemenbuurt, Groningen’, stond ertussen. Het klopt wel, het is hier niet perfect.
Maar de bloemenbuurt heet ook weer niet voor niets zo. Mijn Hortensialaan heeft bijvoorbeeld overal Hortensia’s, de Begoniastraat staat vol met klap- en stokrozen en in de Irislaan staan schitterende prunussen (pruni?).
Aan het eind van al die straten ligt dwars een park, waarop zij allemaal uitkomen, lang en dun, als een eigen kleine straat, dat het Pioenpark heet. Daar middenin is een rozentuin, die gedurende bijna het hele jaar een troosteloze aanblik biedt. Dan hangen er jongeren, zoals dat hoort. Ze hebben scooters en kauwgum en bier bij zich. Ze hebben vaak kleine kinderen bij zich. Ze zijn vriendelijk. Ze zijn gevaarlijk.
Nu even zijn ze weg. Het is die maand dat de tuin bloeit. Er zijn jonge moeders met kinderen, er zijn oudere echtparen of mensen alleen met rollators. Ik zag laatst een groepje hardlopers door de tuin rennen, alsof het een parcours was. Ineens is de tuin jong en fris, bedoeld voor anderen, misschien. In elk geval, en toch: dit is die maand dat de tuin eruitziet zoals die bedoeld is – voor alle mensen, dit is de maand dat hij bloeit.

CAM03099(1)

Een greep:

CAM03082

Sympathiek genoeg opent de tuin met de rozenbottel. Of, dan: de bottelroos. Support your local heroes.

CAM03087

Deze heet Nostalgia.

CAM03092

Piano.

CAM03095

Arabia (mijn favoriet).

CAM03096

Aphrodite.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s