Prelude op de zomer

Garnalen met witte wijn

 • hapjespan
 • droge witte wijn
 • grote (bevroren) garnalen
 • bruin dik stokbrood
 • rode peper
 • knoflook

Het is heel simpel, eigenlijk is het saltimbocca maar dan met garnalen. En zonder salie. Of het is ook wel weer afgeleid van een linguine-recept met citroen en rucola en garnalen, van de een of andere coole chef. Iemand die geloof ik in het Rijks werkte, eerst?
Het is eigenlijk de smoortechniek van saltimbocca met de ingrediënten van dat linguine-recept. En die dan weer heel erg gestript. Anyway. Het komt gewoon uit de krochten van dingen die ik ooit kookte en toen herhaalde, maar anders, tot ze uiteindelijk zijn wat ze zijn.

Het is iets wat ik vaak doe, samen met vrienden op het balkon als je te lang bent blijven zitten, het al avond wordt, als je eigenlijk wel honger hebt maar niet zoveel, het is zo warm namelijk, het is de hele dag al zo warm. (Het panvocht wordt vet en zoet, zelfs de peper is zoet.)

Dit is al jaren zo, als het zomer is dan doe je dit:

 1. Zet een hapjespan op het vuur, gooi er een laag extra vergine in, het vuur moet niet hoog, de pan moet geen koekenpan of wok zijn, een dikke bodem moet ie hebben en een gewone afgeronde bak moet het zijn, niets wat erin zal gaan bakken of frituren.
 2. Snij vijf tenen knoflook in hele dunne plakjes en leg die in de warme olie. Zorg dat ze niet bruin worden, wel doorzichtig.
 3. Snij een rode peper verticaal doormidden, haal de zaadlijsten eruit, snij in schuine dunne ovalen ringen. Voeg bij de knoflook. Wacht een minuut, roer door elkaar. Zet vuur heel laag.
 4. Haal wijn uit koelkast (Chardonnay, Pinot Grigio), schenk glas in, neem slok, kijk tevreden naar zacht sissend knoflook en rode peper, doe er grof zout en peper bij, snuif op. Gooi brood in oven.
 5. Haal garnalen uit vriezer en gooi ze er voorzichtig bij. Roer een minuut. Ze zijn nog half bevroren, ze zijn nog grijs, heel in het midden worden ze een klein beetje roze.
 6. Giet aan de rand van de pan een paar flinke klokken wijn erbij in, drie ongeveer. Garnalen moeten half onder wijn staan. Zet het vuur wat hoger, roer. Het gaat nu schuimen. Zet weer wat lager, roeren. De garnalen worden roze, zijn helemaal ontdooid, het vlees wordt wit. Als de garnalen niet meer doorzichtig zijn meteen het vuur uitzetten. (Als je verse hebt moet je rap zijn, echt oppassen.) Weer zout en peper erboven vermalen.
 7. Zet pan op tafel, geef iedereen een bord met wat plakken gesneden brood uit de oven en een vork. Eet met vork de garnalen uit de pan, haal het brood door het panvocht. Drink allen de wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s