Kledingstukken – II: Spijkerbroek

“Nee, dit is een echte”, lacht mijn net bevallen vriendin, “dit is Marcels broek.” Ze draagt de spijkerbroek van haar vriend en loopt met kordate stappen met ons mee het Noorderplantsoen in. Nu kan het weer, nu kan het nog: de baby is nog klein en hij is er vandaag ook om op hem te passen, en ze kan weer staan en lopen, ze verliest niet meer zoveel bloed. De broek van Marcel geeft veel ruimte achter de taille. Ze laat haar litteken zien, aan Loes, ik kijk weg. Loes lacht en kijkt geïnteresseerd naar wat er achter de knopen van de spijkerbroek zit.
“Maar serieus”, zegt de vriendin, “het is echt zo’n fijne broek. Hij krijgt hem niet terug.”

Op de leesclub is het voor het eerst donker als we beginnen, vorige week donderdag, we komen verregend binnen en ook de gastvrouw heeft zich na haar fietstocht naar huis omgekleed, ze zit klaar in een zachtroze trui die haar heel mooi staat. Wij allen dragen voor het eerst vesten en sjaals, het is herfst, of: herfst zal niet meer lang duren. En we zijn moe. Iedereen zegt: “Sorry hoor, ik had net comfy kleding aan toen ik thuisgekomen was, ik had geen zin om die weer uit te doen.”
“Jij draagt nog een spijkerbroek”, zegt een van ons beschuldigend spottend, en ik spring op – “Ja – zeg ik, “maar dit is een boyfriend jeans: een mannenbroek.” Ik laat het zien: ik laat een volle vuist verdwijnen achter het kruis, ik graaf diep en gelukzalig met mijn handen in de voorste zakken. Men knikt goedkeurend. Dan draai ik me om. Achter mij prijkt nu niet mijn bolle kont, maar hangt een platte, lege zak. Er worden instemmende geluiden gemaakt, van teleurstelling, van: ach. Dat is nou jammer.
“Ik heb er maar een lang vest overheen gedaan”, zeg ik, “ik wilde hem niet uitdoen. Hij zit zo fijn.”

We lopen op Lowlands met een groep vrouwen door het zand dat begint te plakken, straks modder wordt. We dragen onze halve plastic bekers gevuld met nog net bruisend bier. Iemand complimenteert Rianne met haar haremachtige spijkerbroek. Het is een zak die bovenaan strak om haar dunne taille zit. Ze bedankt vriendelijk voor het compliment en zegt dan, fluisterend bijna, alsof ze ons een geheim verklapt: “Die zákken jonge.” Ze loopt koddig door, heeft haar handen diep in de zakken gestopt ter demonstratie. We kijken jaloers toe. Ze heeft inderdaad enorm veel bergruimte aan haar lichaam hangen.
“Iemand moet eens een essay schrijven over vrouwenkleding en zakken”, zegt iemand.
“Ja!”
“Ik droeg laatst de broek van mijn vriend omdat ik geen spijkerbroeken meer overhad. Ik voelde me bijna bedrogen. Zákken jongu!”

Ik vind eindelijk een goede zwarte spijkerbroek. Er zit veel stretch in en hij is dik en ook als hij vaal wordt is hij mooi. Er zitten alleen voorgemaakte slijtplekken in. Maar die zullen wel meevallen, denk ik. De broek is goedkoop en zit goed om mijn kont. Ik koop hem. Ik draag hem vaak, in de winter met een panty eronder. In de zomer moet ik onthouden mijn benen te scheren voor ik die broek aandoe. Na een paar jaar worden broeken met gaten de mode en draagt iedereen ze; maar anders: broeken met gaten op de knie. Logischer slijtplekken dan de mijne heeft, die lukraak op mijn dijbenen gescheurd lijkt te zijn, dreigend steeds verder scheurt.

“Was jij spijkerbroeken?”
“Ja, altijd?” zeg ik, meteen aarzelend.
“Dat moet je niet doen hoor”, zegt ze.
“Oh. Wat moet je dan doen?” vraag ik.
“Je draagt ze gewoon en dan hang je ze uit het raam, en dan draag je ze weer.”

Een andere vriendin zegt lacherig, ze neemt nog een koekje (en ik ook, ik sop het in mijn koffie): “Laatst kon ik er echt niet meer onderuit. Ik moest mijn spijkerbroeken wassen. En dat zijn er veel hè. En dat is dan een heel karwei. Dus ik daar een dag voor uitgetrokken, ze allemaal netjes binnenstebuiten, ze wassen, ik ze te rusten neergelegd en laten drogen.”
Ik knik, onder de indruk.
Ze zucht. “Nu kan ik het wel vergeten. Nu kom ik er nooit meer in.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s