Koppen

De docent zei, en tikte met haar nagel op de foto, ze hield haar mond een beetje scheef, die begon al geamuseerd te trillen toen ze klaar was met haar zin: “Weet je niet wie dat is?” Ze had het niet bij de andere foto’s gevraagd, van wie ik ook niet wist wie het waren – gewoon, mensen, uit een oude krant geknipt.
Ik legde er koppen overheen, ik legde koppen over hun ogen. Ik had er één waar ik zeer tevreden over was, al kon en kan ik dat nog steeds niet duiden (en misschien is dat ook de reden dat ik er tevreden over ben – dat gevoel dat je iets raakt, dat het klopt, dat je het hebt kunnen uitdrukken – dat je het voelt als je het ziet, maar daar gelijk geen woorden voor hebt): een man die erg knap is, hij is wit en blond en draagt een stropdas en een colbert, de foto is in zwart-wit met daar overheen de kop: IN DE UNDERGROUND IS DE SFEER WEER OPPERBEST, die boven een heel ander artikel stond. Het maakt zijn stoere houding (de klassieke contrapost, met zijn handen in zijn broekzak) anders en nieuw. Maar wie hij was wist ik niet, net als ook niet deze oude vrouw, die op mijn oma leek, met grijze krullen en een heel vermoeide uitdrukking in haar ogen, grijze wallen onder die ogen.
De docent stond met haar armen over elkaar te wachten en schoot in de lach. Ik volgde nooit het nieuws. “Dat is Els Borst”, zei ze, “dat is onze minister.” “Oh ja!” zei ik, maar ik herkende haar niet alsnog. Ik deed alsof. “Heb je haar specifiek zo uitgekozen?” vroeg mijn tekendocent nieuwsgierig. “Nee, eigenlijk niet”, lachte ik, “eerst viel me haar uitdrukking op, daarop scheurde ik haar uit.” “Goed hoor”, zei de docent, “zo van bekende koppen gewone koppen maken. Ook interessant dat er dan een van de vijf een bekende Nederlander is.” “Ja!”, zei ik, “ja, dat is interessant.” Ik ging verder met het maken van mijn collage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s