Planten en brievenbus

Gerrit is overleden, de beste vriend van m’n oma. Ze vertelde uitgebreid over hoe zijn brievenbus nog vol was en ze nog de planten wilde gaan water geven. Ze wilde net bellen van zal ik weer eens de planten water komen geven want zelf doet ‘ie het nooit. Ze gaan allemaal dood, zei ze.

We vierden afgelopen kerst bij haar en toen ik vroeg hoe het met Gerrit ging begon ze langgerekt en sussend te praten. Ze herhaalde wel vijf keer dat het wel goed met hem ging, met nadruk, alsof ze me wilde kalmeren of overtuigen en daarna gooide ze haar hoofd achterover en nam ze een hap van de haring die ze speciaal voor de gelegenheid had gekocht. Het werd me duidelijk dat ze eigenlijk heel verdrietig was en ook geïrriteerd, want bang dat Gerrit – depressief en bijkans suïcidaal, alle thuiszorg en verdere hulp weigerend – gewoon een keer voorover met z’n smoel op het tapijt zou vallen en ja verdomme wie vind je dan. Hoe lang duurt zoiets. Dat is voor niemand leuk, zei oma kauwend.

Het is niet helemaal duidelijk wie hem gevonden heeft en hoe, maar zij was het niet. Anders was ze meer overstuur geweest. Ze kalmeerde me nu niet. Ze vertelde jakkerig over de planten en de brievenbus, over dat ze wel drie keer had gevraagd aan die man die haar erover belde (het werd me niet duidelijk wie dat is) of ‘ie haar wel een kaart zou sturen want ze weet niet wanneer de begrafenis nou is.
Ze is nog een keer naar Gerrits huis gegaan. Ze heeft de deur geopend met een sleutel die ze nog heeft (ja daar kan ik ook niets aan doen, zei oma geïrriteerd en onzeker tegelijk, ik zei: die sleutel kan je later wel teruggeven, dat is niet erg, zij zei: ja, dat zei mama ook al), heeft de planten water gegeven en de brievenbus geleegd. Toen heeft ze in extra grote letters opgeschreven: PLANTEN  EN BRIEVENBUS: AGATHA, DONDERDAG. Dan vergeet die man haar niet.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s