Scenario’s

Bij het betalen van de kapper, bij het tas en jas oppakken van de bank, hij heeft zijn schaar en kam weggelegd, we zijn allebei opgestaan, zegt hij terwijl ik hem het geld contant aanreik: “Scenario’s lezen heb ik altijd het fijnst gevonden.”
“Waarom?” vraag ik.
“Brecht”, zegt hij, en hij somt nog drie Duitse toneelschrijvers op die hij vroeger las op school in het land waar hij vandaan komt en die ik me niet herinner.
“Wat is daar fijn aan?” vraag ik. Ik ken geen scenario’s. Ik heb ooit een poging gedaan in een dunvellerig bijbelachtig boekje waarin alle werken van Shakespeare waren samengeperst en dat opgelucht weggelegd toen iemand mij autoritair vertelde dat je Shakespeare helemaal niet moet lezen, dat je Shakespeare op toneel moet zien.
Hij kijkt uit het raam met zijn hand nog open en het papier met de munten daarop naar de mensen die langslopen en denkt na over mijn vraag.
“Dialogen”, zegt de kapper dan, “veel dialogen. Ik vind dialogen gewoon heel fijn, ik vind dat de essentie van het leven, denk ik. Zo’n tweegesprek.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s