Doorgangen

Ik ben waarschijnlijk onder teveel deuren doorgelopen want waar ik eigenlijk over zou gaan schrijven ligt nog steeds op het puntje van mijn tong. Ik leerde van QI het bevredigende feit dat wanneer je onder een doorgang doorloopt een andere kamer in, er iets in je hersenen gebeurt dat ervoor zorgt dat je vergeet wat je van plan was. Daar sta je dan, in een nieuw vertrek, acuut op je plek, te denken wat je ook alweer ging doen.

Misschien werkt het ook met naar buiten gaan – is dat buiten dan een grote kamer, de buitenwereld een heel nieuw vertrek en als je de drempel over stapt en de deur achter je sluit is je brein meteen actief aan het vergeten wat het doel was. Alles laat je achter de deur zitten. Je marcheert daarom enthousiaster de wereld in.
Of je moet gewoon naar je werk. Maar ook in dat geval is het handig acuut te vergeten dat je de afwas nog moet doen, dat er nog een berg was ligt, dat er nog twee telefoontjes moeten worden gepleegd – al die dingen die klaarliggen op je keukentafel vlak nadat je de sleutel opnieuw stak in het slot. Je bent weer terug. Je bent terug de tijd in gegaan, gaat weer achteruit onder die doorgang door en ziet: oh ja, dat was er nog.

Misschien werkt op het zadel van een paard gaan zitten dan ook zo. Want wat is vanouds het equivalent van nog verder gaan? Galopperend naar de horizon moet toch het eerste zijn geweest, voor die drempel echt een drempel kon worden, die doorgang echt een doorgang, van een auto, en een trein en tot slot een vliegtuigslurf.
Daar ga je dan, op naar het vergeten. (Hoe zou het werken met een ruimtestation? Überhaupt niet meer weten wat zoiets als de afwas doen is?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s