Water drinken

“Het is een fixatie”, zei de moeder van mijn Italiaanse huisgenote, toen op een dag het onderwerp ter sprake kwam van water drinken uit de kraan. We zaten in ons studentenhuis aan de keukentafel en zij was op bezoek bij haar dochter en die dochter schonk ons alle drie een groot glas water in, moest daarvoor halverwege de handeling een grote donkerblauwe plastic fles inkreuken en klein maken en een nieuwe pakken uit de kelderkast.
Ik had verteld dat in Nederland het water uit de kraan gewoon drinkbaar was. Misschien was ze beledigd en was het Italiaanse trots, maar ze vertelde dat ook in Italië het kraanwater gewoon drinkbaar was hoor. Geen probleem. Doe maar.
Ik stond op en pakte een klein glaasje uit het keukenkastje, dat eigenlijk bedoeld is voor wijn en vulde dat langzaam met kraanwater. De beide vrouwen hielden mij nauwgezet in de gaten en alsof ze me toch misschien wel een loer draaiden of gewoon hadden gebluft, nam ik voorzichtig een slok. Het water was niet zo helder als het water uit de plastic flessen die wij standaard en continu in grote vierkante pakketten van zes inkochten, die altijd meegingen in de boodschappenkar, het was wat troebel.
Maar nu overdrijf ik. Ik nam drie slokjes en vond het niet lekker. Er zat veel kalk in. Maar misschien verbeeldde ik me dat, had de fixatie mij ook al bereikt.
“Neem nou maar het gewone water”, zei Anna, en ze schoof mijn grote glas naar me toe.

Toen ik studeerde was er een periode dat iedereen altijd een flesje water bij zich had – vrijwel letterlijk, continu in de hand. Op tentamens werd ik gek van het geluid dat daar bij hoorde:
– schroef schroef schroef
– gulp, slik
– schroef schroef schroef
Niemand kwam kennelijk op de gedachte in een keer een paar slokken te nemen, of het ding open te laten staan, of het alleen op te diepen uit de tas bij echte dorst.

In Nederland in een restaurant water bestellen is ineens een luxe. Je bestelt natuurlijk geen kraanwater, en ik ken mensen die een serveerster die het voorzichtig aanbiedt afkeurend zouden bekijken. Ze hoort te zeggen: “Wilt u spa rood of spa blauw of spa groen?” En dan kun je een keuze maken en zo je identiteit weer een beetje laten zien. Je kunt zeggen: “Groen, graag”, en dan vraagt mijn moeder fluisterend: “Wat is spa groen dan?” en dan wacht ik tot ze wegloopt en zeg ik daarna blasé dat het minder prik heeft dan rood, maar toch een beetje prik, dat het als het ware het frizzante is wat ik in Italië ook altijd dronk.

Katten drinken zichtbaar niet. Ik hoorde ooit ergens of las het misschien – dat zal in een boek van Midas Dekkers of Remco Campert zijn geweest – dat als je hun waterbak en hun brokjesbak gescheiden houdt, dat ze er wel uit gaan drinken. De kat denkt: “Hee, water, ik stuit op water, dat is nieuw, dat was hier eerst niet.” Een kat is op zoek naar een bron.

In het zwembad had ik als kind nooit dorst. Ik had tientallen kinderfeestjes in Haaksbergen in het zwemparadijs met het grote golfslagbad waarbij je er dan prat op kon gaan dat er ook ijsjes, snoepjes en patat bij zouden horen maar tussendoor wat drinken hoefde ik niet. “Je moet wel drinken”, zei zo’n moeder, of mijn eigen moeder, vanachter haar boek, dan, maar wie heeft er nou dorst die omringd is door water, dacht ik.

Water drinken is heerlijk als je een kater hebt, dan smaakt het zoet. Als water zoet smaakt weet je dat je een kater hebt.

Op een hete zomerdag, als er bezoek op komst is waarbij je nog op de drempel staat tussen informeel en formeel in, waar je aarzelend nog bijvoorbeeld gebak hebt gehaald voor bij de koffie, waarvoor je toch je make-up hebt opgedaan, is het mooi als die persoon zwetend en zuchtend ineens stormachtig binnen komt vallen, van buiten, van het felle geweld, en meteen zodra die de drempel over stapt verzucht: “Doe mij maar gewoon een glas water.” Je vult dan een enorm glas en die persoon zet zich in een stoel in de schaduw en jij kan dan ook gewoon je schoenen uitschoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s