Sorry man

De jonge poes, een jaar oud, mag sinds kort naar buiten. Dat doet ze ‘s nachts. Ze kroop gistermorgen met een lage zware grom het luikje door toen ik haar al drie keer had geroepen en niet, volgens mijn nieuwe beleid, de voordeur open had gedaan. Ze viel twee keer van de schutting af bij het naar de eerste verdieping komen en ik lachte daar nog om. Eenmaal binnen bleek dat dat ze mank liep en dat ze met grote zwarte ogen in een hoek kroop.

Ik belde de dierenarts. De baliemevrouw zei dat daar toch wel even actie voor ondernomen moest worden hoor mevrouw zo’n kat gromt natuurlijk niet voor niets hè dat kan je niet zomaar aankijken en toen ik zei dat ik nog twee afspraken had staan en pas vanmiddag kon zei zij dat dat dan maar moest maar dat was natuurlijk niet leuk voor zo’n dier.

Ik haalde de bakfiets op die ik van een vriendin kon lenen en kwam er toen achter dat die veel te zwaar was ingesteld en ook te hoog bovendien. Ik raakte net met mijn tenen de trappers en fietste moeizaam naar huis om mijn kat op te halen. Daar deed ik langer over dan gedacht. Nog tien minuten tot de afspraak, dus ik belde zwetende en spierpijn hebbend de dierenarts. De baliemevrouw zei dat het niet makkelijk was zo op deze manier en ze hadden een strak schema en ja zo werkt het natuurlijk niet.

“Toch maar gekomen?” zei zij bijna spottend toen ik Lola’s mandje, met haar totaal in paniek van pijn en reis krijsend daarin, op de balie zette. Ik was bezweet en ik rook mijn zweet en ik vroeg mij niet af of zij dat ook rook.
Zij zei, nu ineens op moedertoon: “Ga daar maar even zitten. Wacht maar even rustig af.”
Ik had spierpijn en hoofdpijn en Lola had pijn. Ik vroeg me af hoeveel geld het zou kosten. Een meisje kwam langs de andere kant van de balie langs de vrouw, richting de uitgang, om te betalen en medicijnen mee te krijgen voor haar kat, ze stelde daar vragen over en de vrouw gaf overal geïrriteerd antwoord op.

De dierenarts was een vrouw van mijn leeftijd die ik had kunnen zijn zodat ik dit kon betalen. Ze was lief voor Lola ook al bleven haar ogen gedurende het hele consult groot en zwart. Ze praatte tegen mij op dezelfde toon als tegen de kat en kalmeerde ons beiden. Het was niet gebroken.

We liepen naar buiten en Lola was stil. De balievrouw liet me afrekenen en toen ik schrok van het bedrag keek ze me beschuldigend aan. Toen zij uitlegde hoe de medicatie werkte en ik daar nog een vraag over stelde keek zij mij beschuldigend aan. Maar toen stond ze ineens op en mompelde ze dat ze niet zeker wist of ik nog meer spul meekrijgen moest.

Ik haalde de bakfiets van het enige slot dat ik op slot had gedaan en was opgelucht dat ‘ie niet was gestolen. Ik fietste terug en twee keer reed een auto net te snel langs me heen en haalde ik een bocht niet goed. Lola werd weer heel bang en begon luid klaaglijk met heel lage kattenstem te miauwen. Toen ik voor het stoplicht een tijd stil moest staan voelde ik een drupje en toen nog een. En toen een heleboel.

Natgeregend haalde ik een groep jongens in, die om me heen gingen cirkelen. Een ervan riep lachend: “Haha! Bakfietsmoeder!”
Ik keek opzij. Onze blikken kruisten.
Ik fietste heel moeizaam de steile weg op, langs ze heen. De jongens hoorden haar krijsen.
Een van hen keek in de bak en zag haar mand. “Oh jezus, sorry man”, zei hij.

Een gedachte over “Sorry man

  1. De Grote Boze Buitenwereld is niets voor zulke lieve poezendiertjes. Maar ja, je gunt ze ook hun vrijheid he. Beterschap gewenst aan Lola! Overigens doet deze anekdote me denken aan een bouwvakker die eens mij thuis kwam. Een kerel met boomstammen als armen en overtal tatoo’s. Toen hij mijn toenmalige kater Maarten zag, ging hij (letterlijk) door de knieën en maakte lokgeluidjes. Gevolgd door een verhaal dat zijn ex er met poes vandoor was….

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s