Het tapijt oprollen en het weer uitklappen

Een dichter heeft twee gedichten, die hij voordraagt. Ze gaan allebei over een feest. Op het ene feest noemt hij iedereen bij naam en vertelt hij wat er gebeurt en op het ander noemt hij nauwelijks namen en vertelt hij wat er gebeurt. In het midden van een strofe daarvan is er alleen ‘iemand’ die iets doet. Hij rolt een tapijt op, bijvoorbeeld.

De dichter roept op het podium van alles, hij vertelt over het feest en dan, in het midden van het gedicht, brult hij de climax: “En iemand begint het tapijt op te rollen!” En het publiek lacht.
Omdat die persoon niet met naam wordt genoemd geeft het iets aan, het zegt iets over de cadans van het feest, godsamme zegt het, moet je nou eens zien wat er gebeurt dit is er al allemaal aan de hand zegt het gedicht, en dan gaat Iemand dít ook nog doen, nou dan weet je het wel.
Als hij zou zeggen: “En Erik begint het tapijt op te rollen!”, denk je dat niet, dan denk je alleen: Haha, gekke Erik weer. Het moet niet Erik zijn, het moet Iemand zijn. Dan heb je pas een feest.

Op zulke feesten zijn en dan een stap achteruit doen en kijken is kennelijk wat dichters doen. Misschien maken ze ter plekke in hun hoofd een gedicht. Maar het kan ook achteraf, en met terugwerkende kracht, – het kan zelfs als je zélf Iemand was.
Je rolt dat tapijt op, maar je weet, want hoorde achteraf van anderen, wat er nog meer gebeurt. Je hebt het complete plaatje. Dus je kan jezelf dat tapijt op zien rollen en tegelijkertijd weten: nu staat Eva in de keuken al het bier op te drinken, en Marcel staat ernaast daarom te lachen terwijl ze dat niet leuk vindt en tante Ria pakt snel nog alle schone kopjes die er te vinden zijn uit de keukenkast. Noem het op, draag het voor et voila; echte mensen zijn een allegorie geworden.

Het tapijt wordt opgerold. Het publiek lacht. De toon is gezet, de dichter gaat verder met het tweede deel van zijn gedicht. En iedereen in het publiek lacht nog meer, want niemand denkt ooit dat hij zelf Erik is – niemand herinnert zich op dat moment zelf Iemand te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s