De kern

We liepen omhoog een stalen trap op in het koude lege gebouw waar alle daklozenkranten gedistribueerd werden. Onder ons was in een enorme lege ruimte een lange tafel met tien stoelen daaromheen. Daaraan zaten de krantenverkopers nog hun laatste sigaret te roken met koffie, voor ze hun pakket mee zouden nemen en opnieuw zouden gaan staan op hun plek.

Alles galmde en was leeg en koud, het dak van golfplaat, de kamers uitgewoond en leeggehaald, een plek die ooit een fabriek was geweest aan het water. Maar toen de deur waar wij naartoe liepen werd opengegooid was daar nog één knus kamertje, met één muur helemaal met de pagina’s van de allereerste krantjes beplakt. Het was als op een zolderkamertje terechtkomen waar alle posters van iemands lievelingsband op de muur waren gepind. Het leek een klein nestje, ingeklemd in het gebouw, beschut, waar de wind niet kon komen – in tegenstelling tot de rest, in tegenstelling tot verder overal.

Maandag legde een astrofysicus mij uit wat een zwart gat is en hij deed daarbij een balletjestruc. Hij hield een klein verend zwart balletje in zijn handpalm en deed alsof hij erin kneedde en kneedde, tot hij zijn handpalm opendeed en het balletje verdwenen was. “Een zwart gat bestaat eerst uit heel veel zwaartekracht”, zei hij, “het is iets kleins, maar het trekt alles naar zich toe”. De kleine kamer zal niet weggezogen worden, maar deed me aan dat verhaaltje denken.

De plekken waar iets begonnen is hebben meestal iets bijzonders. Het lijkt of ze achtergelaten zijn, als ruïnes, maar het zijn concentraten juist, daarin zit nog steeds de kern, daarin zit altijd nog het eerste begin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s