Zijderups

Wat gedragen moeders zich toch vreemd als ze in het openbaar met hun dochters zijn. De dochter praat en praat en de moeder zit er als een hond met de staart tussen de benen naast. Af en toe kijkt de hond om zich heen – en de dochter praat. Eroverheen hoor je alleen het cappuccino-apparaat.

Ze zegt wie haar vrienden zijn, ze noemt ze allemaal op. Ze vertelt hoe de colleges gaan en de moeder kijkt mild nieuwsgierig in het gezicht van haar dochter, weet vaag dat ze nu zou moeten opletten, dat dat een taak van haar is. De dochter weet het ook en vertelt over die colleges. Misschien verzint ze alles. De moeder knikt daarom maar vaag, en nog een keer, en haar blik dwaalt dan alweer af.
Het kind praat verder, het is een zoemende bij, zij is bezig, zij heeft het met haar leven druk. Ze is garen aan het spinnen. De moeder is de verouderde versie en heeft een suf kapsel. Ze drinkt van haar thee.
De dochter heeft borsten gekregen en dijen, ze heeft een paardenstaart. Haar gezicht is dik van gezondheid, haar ogen zijn scherp en ook moe. Haar stem klinkt dringend en accuraat. De ober kijkt háár aan en vraagt aan háár of de dames nog iets willen drinken en ze kapt hem ongeduldig net niet in zijn vragen af.

De moeder had nog wel wat willen drinken – ze had haar bovenlichaam omgedraaid. Ze was naar achteren aan het kijken, naar de magneetwand waarop verschillende soorten thee geplakt zitten in doorschijnende magneetjes met een schroefdop erop, waar je uit kan kiezen. Je kunt het dopje van de magneet open schroeven en er eerst nog even aan ruiken. Ze draait zich weer om, ze schuift haar lichaam weer naar de dochter terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s