Gerrit

“Ja, het gaat wel goed met ‘m hoor. Joaahh.”

“Hij mist z’n zoon ook hè. Z’n zoon. Ja. Die is ook dood. Kanker. Vijfendertig ofzo. Dus dat is ook alweer tig jaar gelejen maar hij zit er nog mee natuurlijk. Dat raak je ook niet kwijt.
Hij doet niks hè. Hij wil niks. Hij eet ook niet. En dan wáárschuw ik ‘m hè. Ja dan moet je mij hebben. Dan zeg ik: ‘Gerrit, je mot wel ete!’ Hahaha! Dat zeg ik dan. Maar hij lacht gewoon. En hij eet niets. Koppig is ‘ie hoor. Hij is al twee keer gevallen. En dan komt de verpleging. En dan wordt ‘ie boos want die gaan ‘m dan zeggen wat ie allemaal moet doen.
‘Waar bemoeje ze zich mee!’ roept ‘ie dan.
Dan zeg ik: ‘Ja, maar dat zijn mensen uit de zorg, Gerrit. Die doen dat. Die gaan je natuurlijk helpen.’”

“Hij zei dat ‘ie een paar dagen geleden haar kast had opgeruimd. De kast met de kleren van z’n vrouw weetjewel. En ja, zegt ‘ie, hij zegt: ‘Nou Agaath, toen heb ik daarna gewoon jankend in bed gelegen.’
En z’n vrouw… dat mens had schoenen hoor. Ja, ik denk weleens… soms denk ik weleens… volgens mij wil ‘ie gewoon niet meer. Ze is al drie jaar dood. Maar sommige mensen hebben dat hè. Die hebben het daar dan nog moeilijk mee. Prachtige schoenen had ze. Dat waren echt schoenen joh! Poeh.”

“En hij wil ook echt nooit meer een ander hè! Dat zegt ‘ie gewoon hoor. Nee, ja dat weet ie absoluut zeker hoor. ‘Nooit meer, Agaath!’ roept ‘ie dan met z’n wijsvinger omhoog. Nee, hij wil echt nooit meer een andere vrouw. Dat is Gerrit. Hij zegt het gewoon recht voor ze raap.”

“Hij was ook kok vroeger, hè. Dus dan wil je geen tafeltje dekje eten. En hij kan het niet meer zelf. Maar hij eet toch niks hoor, hij wil niet meer. Niet dat ‘ie niets lust hè. Hij lust echt van alles! En hij schildert dingen en hij kan ook goed kleien en hij heeft een boek geschreven over z’n leven. Een heel boek over alles met die zoon en met Sil.. met z’n vrouw. Ze was zestien hè, hij kende haar al vanaf z’n zestiende.”

“En hij heeft veel medicijnen hoor. Hij heeft echt veel medicijnen. Dat is het ook.”

“Hij slaapt de hele dag. Of nou ja, hij slaapt veel te veel! Haha. Het is wel een luiaard hoor. Midden op de dag. Gaat ‘ie slapen. Nou ja, hij is ook wel erg ziek hoor. Kanker. En hij mist Si- z’n vrouw. Nog steeds. En z’n zoon ook nog.
Hij zegt tegen me: “Elke ochtend als ik wakker word is het eerste wat ik doe goedemorgen zeggen tegen hun.” Hij heeft hun foto’s in de kamer staan en dan gaat ‘ie daarom z’n bed uit en dan staat ie in de woonkamer in z’n nachthemd! Hiiiihihi.”

“Maar ik zeg altijd tegen hem ik zeg Gerrit als jij zo doorgaat dan vinden ze je nog eens een keer dat je gewoon gevallen bent en dat je niet meer kan opstaan! Dat zeg ik!”

Een gedachte over “Gerrit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s