Volunteering

Ik las ergens op het internet, toen de eerste NBA-speler uit de kast gekomen was, dat hij daarover gezegd had: “Zo bijzonder ben ik niet, maar ik voelde me alsof ik in een klas zat en er een belangrijke vraag werd gesteld en ik keek om me heen en niemand zei iets. En ik dacht: nou, dan steek IK mijn vinger maar op.”

Zo is het hele leven, kun je makkelijk zeggen, toch? Is die metafoor niet overal voor geschikt? Iedereen kijkt om zich heen en verwacht dat een ander het zal doen. Om verschillende redenen: het zelf niet weten. Het zelf niet kunnen. Het zelf niet durven. Of, het misverstand – denken dat je het zelf niet weet, kunt of durft.
Maar: ook als je het zelf wel weet, kan en durft, wacht je – vooralsnog je vinger in de lucht te laten schieten, je arm omhoog te laten gaan. Je denkt: Why me?

Het is wat Emma Watson zei, aan het eind van haar speech voor de VN, hakkelend en blozend: “You’re probably thinking: What is this Harry Potter girl doing, speaking for all women and men like this, talking about feminism to me, right now, why her?”
En ze heeft er ook een antwoord op en ratelt gelukkig dus door, ze zegt: “Well I thought, if not me, then who? And if not now, then when?”

Het vreemdste en laatste wat je van jezelf verwacht is groots te zijn. Dat zeg ik niet, dat zei Mandela.
Hij vertelde ergens in een interview dat we eigenlijk niet bang zijn voor hoe klein en angstig we zijn en hoe agressief misschien, maar, juist, voor hoe groot we kunnen zijn.

Ergens heb je toch altijd dat idee dat je inderdaad vroeger had en de NBA-speler dus ook – van om je heen kijken in de klas, verwonderd, met dat vraagteken boven je hoofd.
Je ziet iets.
En het is je zo duidelijk dat je verbaasd bent dat niemand iets doet. Je bent verbaasd dat niemand iets zegt, je denkt: ligt dit nou aan mij?
En je wacht en je wacht en je wacht. Tot je aarzelend, kennelijk, sommigen dus, sommigen onder ons – je eigen arm langzaam de lucht in ziet gaan.

Misschien krijgt iedereen in zijn leven wel zo’n moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s