Training

Wie kent ‘m niet – De Helper? Het is meestal een vrouw. Nooit heeft ze door dat ze haar eigen behoefte om te helpen vervult en niet jouw behoefte om hulp. Je stond toch niet met je armen te zwaaien? Je verdronk toch zeker niet? Nog niet, in elk geval.
Natuurlijk kan het ook een man zijn en de kans is groot dat die dan langskomt in de vorm van coach of trainer. Het gegeven is hetzelfde, al zijn deze wat rustiger van aard en kan het een hele tijd duren voor je zo’n kerel uiteindelijk ook van je af wilt pulken – omdat ‘ie vastplakt, steeds blijft plakken, omdat hij na zijn uitleg nog méér uitleg geven wil.

Je herkent de ware Helper-trainer aan het einde van de cursus. Haal je die niet? Waarom, vraagt hij zich af. Waar is het mis gegaan? Hij zit met zijn handen in het haar. Vraag hem niet om uitleg – nee – laat hem even, hij heeft het even moeilijk nu.
Dan veert hij op. Hij vraagt waarom je hem niet gevraagd hebt waar je moeite mee had? Hij had toch gezegd dat je dat moest aangeven- dat je meteen je vinger op moest steken als je iets niet snapt? Dat had hij toch gezegd? Je haalt je schouders op.
Hij zit weer met zijn handen in het haar. Vertwijfeld krabt hij over de stoppels op zijn kin. In de pauze rookt hij drie sigaretten meer dan anders.

Hij wil je vriend zijn. Hij is je vriend. Hij voelt je aan. De helper snapt het allemaal precies, de vrouw voelt wat jij voelt en heeft het altijd zelf ook meegemaakt – oké, misschien niet precies hetzelfde, maar toch.

De trainer-Helper is de leider die een slechte leider is. De eerste dagen is de training top, want zo gezellig. De laatste loopt die in de soep, want je staat te lang met hem vriendschappelijk te praten in pauzes, je gaat te vaak tussendoor naar de WC, je komt ‘s morgens al voor de derde keer te laat.
“Jongens, ik had toch gezegd – dit is niet de bedoeling!” roept hij ineens weer een keer en pas aan het eind van de zin vervaagt ieders glimlach, heeft de groep door dat hij weer serieus is.

De toets wordt door vier mensen niet gehaald. Hij zit met zijn handen in het haar. Laat hem maar even. Laat hem nou maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s