Weerloos

Wat is er zo erg aan wind? Veel mensen die ik ken haten wind. Het huilen langs de ramen ‘s nachts vind ook ik niet al te fijn, maar daar valt toch wel aan te wennen. Zelfs bij de echte stormen doet een raam dicht nog veel. Maar natregenen vind echt een ramp. Ik sta niet graag die idioot wachtend bij een verkeerslicht te zijn, langzaam doorweekt rakend.

Zijn er verschillen in niet tegen regen kunnen en niet tegen wind? Hierin lijkt de wereld uit twee soorten mensen te bestaan.

Een vriendin haat het leven net als ik pas echt hartgrondig als ze voor een verkeerslicht nat staat te druipen tot ze niet meer terug kan naar best nog wel droog, tot het geen zin meer heeft om hard op te trekken bij groen, op haar fiets te stijgen en de trappers rap te laten ronddraaien zodat ze nog enigszins droog op de plaats van bestemming aankomt.
Maar toch: veel meer mensen die ik ken haten wind. Ze worden er kribbig van, of onrustig. Ze worden er zenuwachtig van. Of ze vinden het gewoon vervelend op de fiets.

Niemand haat sneeuw, wat dat betreft, of zon, of mist.

Symbolisch staat wind voor verandering. Zullen het de mensen die daar niet van houden zijn, die dan ook niet van de wind houden? Misschien zijn het mensen die niet graag worden tegengewerkt, of tegengehouden. (Al kan wind natuurlijk ook zorgen voor een duw in de rug, soms zelfs zo goed dat het voelt alsof een hand je in je onderrug voortstuwt.)
En waar staat nat worden dan symbool voor? Voor overmacht? Voor koud worden en stilstaan en geen weerstand kunnen bieden? Dat zou kunnen.

In feite staan ze dan gewoon voor hetzelfde: het weer beslist en wij staan machteloos. Of dat nou stil voor een stoplicht is of vechtend tegen de bierkaai, het heeft geen zin: het weer wint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s