Plezier hebben

When you laugh at something, you aknowledge its truth is een uitspraak van John Cleese waar ik regelmatig aan denk. Maar vanmorgen dacht ik aan iets anders, completely random- ik dacht: Ik wou dat ik het weer grappig vond om zout in de koffie van de meester te doen. De simpelheid ervan, die miste ik ineens. Dat kunnen genieten en echt gniffelen achter je vingers van plezier om zoiets dagelijks – daar moest ik aan denken.

Gisteren was ik in Zwolle voor de tentoonstelling van Jan Cremer. Ik kende hem alleen van dat boek dat ik nooit gelezen heb en ook niet het vervolg daarop en van de tulpen, op krantenpapier geschilderd en daarna vanbinnen op de muren van de treinen geperst.
Nu zag ik de werken zelf en ze waren fantastisch. Dat had ik niet verwacht. Vol vreugde liep ik er rond en met mij vele anderen: opgetogen keken we om ons heen: naar de explosies van kleur, naar de klodders verf.

Lachen is instinctief. Lachen is meteen snappen dat je het snapt, het is begrijpen wat je al wist- het is herkenning. Dat is wat John Cleese bedoelt en wat hem zo opluchtte aan zijn beroep. Het publiek lacht, dus klopt het, wat hij denkt.
Zo is het ook bij de collectieve klasgiechelstuip van groep zes en bij de bezoekers van zo’n simpele tentoonstelling. Want Cremer  deed me er aan denken, aan het zout in de koffie. Misschien kwam ik vanmorgen niet voor niets op die gedachte.

Cremer is niet de enige die met dikke klodders en felle kleuren werkt en dat weet ‘ie zelf het best: hij kende Willem de Kooning en Yves Klein en Karel Appel. Maar zij hebben geen van allen wat hij heeft. Of, eigenlijk: zij hebben geen van allen wat hij niet heeft. De zwaarte ontbreekt.
Er zit niets achter de verf. Het is het pure genot van het verven zelf en het oog dat er daarna naar kijken mag. Het kijken naar Cremers was gisteren een kinderlijk genoegen, te vergelijken met zout in de koffie strooien van de meester, te vergelijken met plotseling in de lach schieten.

Lachen om een waarheid is die erkennen, misschien, maar instinctief plezier hebben is nog simpeler dan dat: het is plezier hebben omdat dat plezierig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s