Kiezen

Ik heb nieuwe rode nagellak, die ‘Where is my Ferrari’ heet. Ik had al groene (‘Rambo no. 5’), cremekleurige (‘Cotton candy at Eiffel Tower’) en roze (‘A gallon of melon’). Natuurlijk werkt het, als tenminste de bedoeling is dat de gebruiker ervan zich een bepaald type mens aanmeet.
Ik vind het leuk te denken dat ik het soort powerbitch zou kunnen zijn, die ongeduldig met haar roodgelakte nagel op een tafel tikt en klaagt over haar Ferrari, die nog afwezig is. De volgende dag ben ik een dromerig meisje onder de toren van Parijs.

Zijn er nog producten te koop geen enkel imago met zich meedragen? Er is zoveel keuze. Je kunt dertig klopboren kopen. Kies. Kies die ene waarvan jij denkt dat die het beste bij je past, niet die ene die doet waar jij hem voor nodig hebt. Dat is een verschil.

Alles moet op maat.
Elke keuze die je maakt zegt jou en de wereld wie je bent.

Toen ik een tijd bij een postsorteerkamer werkte en daar elke avond door een collega een drankje voor me uit de automaat werd gehaald kwam het regelmatig voor dat ik iets anders bestelde dan de voorgaande dag. Hij hield daar niet van. De eerste keer dat hij het aan me vroeg had ik chocolademelk gezegd, dus dronk ik chocolademelk. De ‘extra creamy’ uit de automaat; hij wist precies welke. Als ik een dag ranja wilde drinken of espresso, of ineens cappuccino of toch gewoon koffie met melk werd hij boos.

Sowieso is dat met koffie raar, als je er over nadenkt. Als een handschrift koos de Nederlandse mens de afgelopen jaren hoe hij zijn filterkoffie dronk. Vanaf dat moment was je voor de rest van je leven ‘een klontje en een wolkje melk, graag’.
Nu krijg je in de Starbucks de kans om voor elke beker opnieuw zeven keuzes te maken, die je daarna op het houtje bijtend nog kan contempleren. Misschien heb je toch iets over het hoofd gezien? De volgende keer met slagroom?

Is het omdat we nu niet meer willen beslissen wie we de komende dertig jaar zijn? Of is het zo dat onze Starbucksen en rijen en rijen aan nagellak met steeds nieuwe ludieke naampjes ervoor zorgen dat we er niet meer aan toe komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s