Toernooi

Ik zat jarenlang op zwemmen en had dan elk weekend een wedstrijd en soms een toernooi. Op de toernooien ging het er hard aan toe: we wilden winnen, we moesten winnen, dat vond elke club, al dronken we ‘s avonds liters alcohol en kropen we in de enorme slaapsporthal bij concurrerende teams in bed.
Op zo’n toernooi liep een club rond in felgele T-shirts met op de achterkant in blauwe blokletters de tekst: Winnen is belangrijker dan meedoen. Ze werden tweede.

Ze hebben natuurlijk gelijk. Wat is het nut van niet winnen, behalve kunnen leren hoe je de volgende keer wél wint?
In Charlie and the Chocolate Factory is een van de lelijke shitkindertjes nog dat ene meisje dat altijd roze draagt en per se alles moet winnen, maar zou dat nu nog zo worden gezien- in het TV-tijdperk van Toddlers en Tiaras? Alles is een wedstrijd geworden.

Wat betekent meedoen eigenlijk? Meedoen betekent onderdeel zijn van een wedstrijd. Meedoen betekent kans maken op winst. Meedoen betekent een poging wagen om die winst te behalen.

Winnen betekent dus: het is gelukt. Al die trainingen hebben daadwerkelijk het nut gehad dat ze beloofden te zouden hebben, laat staan al die eerder verloren wedstrijden. Nu weet je hoe het moet: je hebt het onder de knie. De winst is behaald. Je kunt achterover leunen.
En dan?
Train je dan nog verder en doe je de volgende keer weer aan de wedstrijd mee? Kun je nóg een keer winnen, eigenlijk? Maar in dat geval: wat betekent winst dan, als je dat steeds weer opnieuw moet doen?

Misschien is het zoals op de achterkant van de T-shirts van het voetbalteam van een vriend: Training is voor talentlozen, want dit laat zich makkelijk verder trekken – tot in de conclusie dat winnen dat misschien ook wel is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s