Jullie kennen elkaar?

Ik ga straks naar een feestje en ben er vorige week ook op eentje geweest. Op feestjes praat je met mensen, allemaal goede mensen zijn het – mensen die zijn uitgenodigd omdat ze erbij moeten zijn, net als jij, dus je doet je best. Iedereen doet dat anders.

Op het laatste feestje sprak ik de beste vriend van mijn vriendin. Hij begon met te benoemen wat wij aan het doen waren.
Hij zei: “Ja, Sonja, daar staan we dan weer, ik heb jou alweer een tijdje niet gezien!”
Ik beaamde dat.
“Ja, en nu moeten we het gaan hebben over hoe goed het met ons gaat!” begon hij guitig te lachen.
“Met mij gaat het prima!” zei ik. Hij wachtte even en lachte en toen ik niet verder praatte zei hij dat hem dat tegenviel.
“Sorry, ik kan er niet meer van maken”, zei ik.
Tegenover ons stond een vriend van onze vriendin die we allebei nauwelijks kenden en dus begonnen we erover te praten dat we hem allebei niet kenden, wat hij beaamde – we wezen naar hem, we wezen naar elkaar en keken elkaar aan: “Jij bent- ? Ook niet? Jij kent -? Jullie kennen elkaar?”
Die vriend kreeg na de tweede ronde prompt dezelfde behandeling, hoorde nu bij de in-crowd die niet langer beleefd behandeld werd – maar ook hij beaamde dat hij het eigenlijk goed voor elkaar had.
“Dat geloof ik niet’, zei de beste vriend, “er moet toch een duistere kant aan jou zijn!”
“Laat hem met rust!” zei ik – ik lachte voor de duidelijkheid, harder dan normaal.
“Ja, jij vindt mij weer negatief hè.”
Dat is nou ook weer niet waar, dus ik ontkende het. Hij zag het misschien als het ongemakkelijk ontwijken van een vinger op de zere plek, maar er was geen zere plek. Net als dat de mild glimlachende man die tegenover ons stond geen duistere kant had.

Toch is het een prima tactiek, die ook goed bij hem past: hij is zelf nogal duister ingesteld en ziet de glazen altijd als half leeg, ook op feestjes die notabene aan de bar worden gevierd. Je kunt niet zeggen dat je met hem een standaard gesprek hebt – dat is dan ook absoluut niet de bedoeling. Hij regelt het wel.

Ik moest hieraan denken toen ik op mijn telefoon de WhatsApp-rijtjes die zich onder elkaar zetten bestudeerde en zag, de een na de ander aan- en weer wegklikkend, dat ik in elk gesprek heel anders met mijn vrienden praat.
Op zich is dat niet zo vreemd, logisch zelfs en hopelijk een teken van een goede dynamiek. Maar, dat is het nu juist: niet bij iedereen lukt dat en het vreemde van die gesprekken die zichzelf bewaren op je scherm is dat je ze terug kan lezen en kan zien, een dag later, dat je reactie helemaal niet klopte met wat de ander eigenlijk zei of bedoelde.
In sommige gevallen praat ik volkomen langs iemand heen. Dat zijn de mensen die ik nog niet ken of de mensen die ik extra leuk vind (en ook nog niet goed ken). Ik praat dan sneller, zie ik, wat plagerig en grappenmakend, ik reageer hopelijk flitsend en leuk, live in het gesprek zelf – online.

Kennelijk is dat míjn tactiek, zie ik nu – een soort open aanval, die in de praktijk nogal onhandig uit kan pakken. Ik lees terug. Geeft iemand me een compliment? In plaats van een voorzichtig dankjewel roep ik meteen iets in de trant van ‘Ha! Wat denk je wel niet!’ en verander ik het onderwerp, haastig en lacherig. De ander kan niet anders dan daarin meegaan, moeizaam, soms. Het staat er, zwart op wit, volledig door dubbele blauwe vinkjes afgesloten.

Ik trek mijn jas aan en ga op weg nu. Op naar de volgende gelegenheid. Gelukkig zijn echte gesprekken nog zo menselijk als maar kan: je drinkt, je voelt je ongemakkelijk misschien, maar je onthoudt lang niet elke komma, elke zin. En bij echt uit de hand gelopen dingen vergeet je gewoon de helft. Onze eigen geheugens weten er wel raad mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s